Jeruzsálem fölött nevetnek az angyalok (Corelli Gréta)

2300 Ft ÁFÁ-val növelt összeg

Cikkszám: 00011 Kategóriák: ,

Leírás

A regény témáját sokszor elővették, de ez a kézirat alapvetően különbözik az eddigiektől. Nem holokauszt regény, nem is a megszokott módon tárja elénk a múlt borzalmait. A mába ágyazva, egy napló lapjait olvasva, az élettel összefüggő, hirtelen előtörő emlékekből kerekedik ki a magával ragadó történet, egy újságírónő külföldi kiküldetése kapcsán. Minden mozzanata dokumentumokon alapszik, a múltban játszódó eseményeket több éves kutatómunka előzte meg. A feltáruló, eddig ismeretlen adatok gazdagságáról a Budapesti Zsidó Múzeum szakembere is elismeréssel nyilatkozott.
A regény főhőse, egy újságírónő új lakásba költözik a lányával. A lakás persze nem új, legalább száz éves. Hajdani lakói rémálmokkal üzennek a kislánynak és az édesanyjának. Ezek az álmok a nyilasterror tombolásáról, az ártatlan meggyilkoltakról szólnak, s egy kisfiúról, akit az utcán vertek agyon. Az álmok mellett a jelen, a valóság brutalitása, az alig titkolt, vagy megalázóan arcba lihegett antiszemitizmus, értelmetlen pusztulások, lelkek mélyén őrzött, tőmondatokká csiszolódott fájdalmak jelennek meg a könyvben. Az újságírónő kétségbeesetten, néha tévutakon, Amerikában, a pszichológus heverőjén, szüleinek, őseinek múltjában, egy kisváros deportációs történetében keresi a magyarázatot és a feloldozást.
A hatalmas ismeretanyagra támaszkodó regény ugyanolyan biztonsággal jeleníti meg a múlt század közepének makói életét, mint a ma Amerikáját, vagy Jeruzsálemét. Napló, elbeszélés, analitikus vallomás, elképzelt, vagy inkább belül megélt szituációk, amelyekből kibontakozik a felismerés: a múlt akkor is bennünk él, ha születésünk előttre nyúlik vissza, akkor is hat ránk, ha nem törődünk vele, nem tudunk róla. Kiköveteli a felismerést, a tudatosságot, a szembenézést. Egy ki nem beszélt, lezáratlan feszültség magyar és magyar, ember és ember között. A szerző felhasogatta családja történetét, mint egy régi kárpit darabjait, hogy azok újraszőve egy misztikus, szép, megrendítő történetté álljanak össze. Néha megbontotta az idővonalat, hogy a félelem és szorongás információiról modern filmregényt írjon. Mert voltaképpen filmet írt. Egy családregényt, női agyakon, generációkon, álmokon úsztatott közép-európai történetet. 
ISBN: 978-963-87438-7-9
Borító: kemény, színes
Méret: 148 x 238
Terjedelem: 170 oldal

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Jeruzsálem fölött nevetnek az angyalok (Corelli Gréta)” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük